In de wereld van HDMI zijn er heel veel versies. Alle kabels hebben weer een ander versienummertje, zo lijkt het. Maar wat is de zin en onzin van die versienummers? In dit artikel schijnen wij daar een licht op!
In het begin was er 1 versie. Dit was HDMI 1.0. Hierin stond het een en ander aan specificaties vastgelegd. Deze specificaties werden langzamerhand steeds verder uitgebreid met hogere resoluties en nieuwe functies zoals bijvoorbeeld 3D beeld of ARC. In de eerste revisies waren al deze functies verplicht. Dat betekende dat als je een sticker met HDMI 1.2 op een apparaat wilde plakken, dat het apparaat dan aan alle functies van HDMI 1.2 moest voldoen. Een leuk detail is dat er in de eerdere versies van HDMI nooit wijzigingen geweest zijn in de HDMI kabels. Een HDMI 1.0 kabel kon dus prima HDMI 1.3 functies overbrengen, omdat de kabels ongewijzigd waren.
HDMI versie zorgt voor verwarring
Vanaf HDMI versie 1.3 begon echter de grootschalige verwarring, waar marketeers handig op insprongen. Vanaf versie 1.3 werden de nieuwe functies namelijk optioneel. Dat betekende dat een apparaat niet de nieuwe functies hoefde te ondersteunen om toch te voldoen aan de nieuwe specificaties. Op een apparaat werd dus een sticker met HDMI 1.3 geplakt en daarbij werd de duurdere kabel waar ook zo’n sticker op zat, geadverteerd. Een minder goed geïnformeerde consument trapte daar heel makkelijk in. Daarom kwam de organisatie achter HDMI met een oplossing; Het vermelden van HDMI versienummers was niet langer toegestaan. Helaas hielden veel winkels en bedrijven zich hier niet aan.
In de plaats daarvan zou er bij de kabels onderscheid gemaakt moeten worden tussen de snelheid van de dataoverdracht en of ze wel of niet de ethernet functie zouden ondersteunen. Je hebt dan High Speed of Standard Speed en al dan niet de ethernet functie.
Voor 3D en andere functies zijn er geen speciale kabels benodigd.